Эшпай, Андрей Яковлевич

Ирӹкӓн энциклопеди Википеди гӹц материал

Андрей Яковлевич Эшпай (15-шӹ майын 1925-шӹ ин шачын) — мары композитор. Ленин премин лауреатшы. СССР Композитор Ушемӹн членжӹ 1952 и годшен. Цикмӓштӹ шачын. Ӓтяжӹ композитор Яков Андреевич Эшпай, ӓвӓжӹ, Валентина Константиновна руш йӹлмӹ дон литературым тымдышы. Йыхышты 1928 ин Москваш ӹлӓш ванжен.

Москваштышы Национал+ноствлён портӹн лӹмлӹ композитор Андрей Яковлевич Эшпайын 85 и темӹмӹ лӹмеш книгём лыктын, "Слово о Почётном президенте Землячества" маналтеш.

СССР-ын халык артист, Кугижёншӹ дё Ленинский премин лауреат, Москваштышы кугижёншӹ консерваторин куатан профессоржы.

Андрей Яковлевичӹн творчествыжы цилё свет вӹлнӹ пиш яжон пёлӹмӹ ылеш. Тӹдӹ цилё йиш жанран музыкым сирен — балет, симфони, сюита, концерт, эстрадный мырывлём. Андрей Яковлевич оркестрын цилё инструментлёнжӹ концертвлём сирен, тенгелё тӹдӹ свет вӹлнӹжёт уникал+ный ылеш. 62 творческий и мычкы тӹдӹ 300 тӹрлӹ опусым сирен.

Музыкы гӹц пасна Андрей Яковлевич общественный пёшёлён кого вниманим айырен. Госдумын пӹтёриш легендарный созывышты депутат лин, композиторвлён Ушемӹн правлеништӹ шукы и ылын. Москваштышы Мары Элӹн ушем тӹдӹлён лӹмнерён президентшӹ лӹмӹм пуэн.

Фильмографижӹ[тӧрлӓш]

  1. 1957Ночной патруль/Йыд патруль
  2. 1957 — Повесть о первой любви Пӹтӓриш яратымаш гишӓн шайыштмаш
  3. 1957 — Страницы былого Эртӹшӹн ӹлӹштӓшвлӓ
  4. 1959Жажда Йумӹ шомаш
  5. 1959 — Исправленному верить Торлӹмӹлӓн ӹнянӓш
  6. 1960Время летних отпусков Кӓнгӹж отпуск жеп
  7. 1960 — Сильнее урагана Тулмардеж гӹцӓт виӓнрӓк
  8. 1961Водил поезда машинист Машинист поездвлӓм виктӓрен
  9. 1961 — Карьера Димы Горина Дима Горинӹн карьерыжы
  10. 1963Им покоряется небо Нӹнӹлӓн пӹлгом пуалтеш
  11. 1963 — Первый троллейбус Пӹтӓриш троллейбус
  12. 1963 — Приходите завтра Иргодым толдо
  13. 1964Криницы Вӹдсӹнзӓвлӓ
  14. 1965Какое оно, море? Махань тӹдӹ, тангыж?
  15. 1967Бабье царство Ӹдӹрӓмаш кугижанӹш
  16. 1967 — Майор Вихрь Майор Вихрь
  17. 1969Адъютант его превосходительства
  18. 1969 — Директор
  19. 1970Кремлёвские куранты
  20. 1971И был вечер, и было утро…
  21. 1971 — Седьмое небо
  22. 1971 — Тень
  23. 1972Сибирячка
  24. 1973Дети Ванюшина
  25. 1973 — Назначение
  26. 1973 — Парашюты на деревьях
  27. 1974Возврата нет
  28. 1974 — Звезда экрана
  29. 1975Семья Ивановых
  30. 1976Преступление Цӓкӹн
  31. 1976 — Рудин
  32. 1977Трактир на Пятницкой
  33. 1978Емельян Пугачёв
  34. 1978 — Однокашники
  35. 1978 — Пуск
  36. 1981Долгий путь в лабиринте
  37. 1981 — Наше призвание
  38. 1982Давай поженимся
  39. 1982 — Домой!
  40. 1982 — Предисловие к битве
  41. 1982 — Формула света
  42. 1983Когда играли Баха
  43. 1983 — Поздняя любовь
  44. 1983 — Экзамен на бессмертие
  45. 1984Расставания
  46. 1986Звездочёт
  47. 1986 — Я — вожатый форпоста
  48. 1988Шут
  49. 1989Сердце не камень
  50. 1991Униженные и оскорблённые
  51. 1993-1999 — Дорога в рай
  52. 1994Я свободен, я ничей
  53. 1996Лиза и Элиза
  54. 1999Умирать легко
  55. 2001Цветущий холм среди пустого поля